GB
English
HU
Magyar
GB
English
biofloc.hu
Recirkulációs haltenyésztés
Fejléc cím szövege
Lorem ipsum

Recirkulációs akvakultúra rendszer (RAS)

RAS Biofloc
Ivadéknevelés recirkulációs rendszerben
Harcsa

Haltermelési technológia a 21. században

„Az észak-európai országokban a halkeltetők és akvakultúrák szennyezésének csökkentését célzó, mind szorosabb környezetvédelmi szabályozások serkentették a recirkulációs rendszerek áttörő sikerét lehetővé tevő technológiai fejlődést. A kevesebb betegség és a növekedést befolyásoló paraméterek magasabb fokú irányítása révén teszik lehetővé a recirkulációs rendszerek a magasabb, egyszersmind stabilabb, kiszámíthatóbb termelés elérését. Ez az üdvözölt fejlődés teljes mértékben egybevág a FAO Magatartási Kódex a Fenntartható Halászatért célkitűzéseivel. A FAO örömére szolgál, hogy... inspirálhatja és segítheti az akvakultúra-termelőket a recirkulációs rendszerek jövőbeni adoptálásában.”
Thomas Moth-Poulsen
halászati- és akvakultúra szakértő – FAO


„A hagyományos haltenyésztési eljárások komoly környezeti hatásokkal járnak, ám a modern recirkulációs módszerek segítségével ezek nagy mértékben csökkenthetőek A recirkulációs rendszerek két azonnali előnye nyilvánvaló: költséghatékonyság és jóval mérsékeltebb környezeti terhelés.”
Aina Afanasjeva
igazgató – Eurofish


A recirkulációs akvakultúra rendszereket (Recirculating Aquaculture System, RAS) az alábbi, modern igényekre, komplex válaszként hozták létre:

  • csekély vízigény a víz visszaforgatása nyomán
  • kicsi környezeti terhelés, kevesebb környezetvédelmi szabályozás, gyors hatósági engedélyeztetés

  • kis területigény a nagy halsűrűség megvalósításával

  • telephely rugalmas megválasztása, mely a csekély víz- és területigény, valamint a minimális környezeti kihatás okán nem a termelés, hanem az értékesítés szempontjából is optimalizálható (felvevő piacok, feldolgozók közelsége)

  • csökkenő takarmány költségek

  • kiemelkedő biológiai biztonság, valamint az esetlegesen felmerülő problémák azonnali, hatékony kezelése, folyamatos monitorozás

  • a termelési folyamat teljes kontrollja, tervezhető minőségi és mennyiségi eredmények

  • később is könnyen módosítható, bővíthető, áthelyezhető rendszerek


A hagyományos, rugalmatlan és alacsonyabb profitot ígérő eljárások nem tették vonzóvá a halgazdaságokat a nemzetközi befektetési piacon. Az intenzív, technológia-alapú, szinte önműködő, kulcsrakészen megvalósítható RAS rendszerek képében azonban már reális befektetési lehetőségeket tudnak kínálni a fejlesztésben, tőkebevonásban gondolkodó akvakultúrák.